Hoe ga je om met een tekort aan technische handjes?

Een bekend probleem: een tekort aan technische handjes. Dat kan betekenen dat je geen of niet genoeg softwareontwikkelaars tot je beschikking hebt, maar vaak gaat het verder dan dat: je mist iemand met de visie om een digitaal project in goede banen te leiden. Welke problemen loop je tegenaan als je niet genoeg technische kennis in huis hebt? En waar moet je zoeken naar oplossingen?

Niet innoveren is zonde

De problemen waar je tegenaan loopt bij een tekort aan technische handen, kunnen per bedrijf uiteenlopen. Sommige bedrijven hebben überhaupt geen technische kennis in huis. Dit zijn vaak bedrijven die op zichzelf ook weinig met de digitale wereld te maken hebben. Bijvoorbeeld zorg- of onderwijsinstellingen. Dan is het ook niet gek dat ze geen programmeur of CTO in dienst hebben. Maar daarmee is het probleem dat ze een hele wereld links laten liggen, en niet verkennen. Ook niet-technische organisaties kunnen baat hebben bij het innoveren en automatiseren van hun data- en it-systemen.

Het kan ook zijn dat je als bedrijf al wel een concept voor een digitaal project hebt liggen, zoals een app of een dataverwerkingssysteem, maar zelf niet over de mankracht beschikt om het project uit te voeren. Of misschien ben je als bedrijf al bezig met het ontwikkelen van bepaalde SaaS-oplossingen, maar merk je dat je nog maar weinig toekomt aan andere dingen. Je bent bijvoorbeeld de hele dag bugs aan het oplossen, of klantvragen aan het beantwoorden. Op dat moment kom je helemaal niet meer toe aan het verbeteren van het product. Zonde. Ook dan heb je duidelijk een extra handen nodig.

Software ontwikkelen is meer dan code tikken

Als bedrijven technische handen tekort komen, bewegen ze al snel richting de optie om een programmeur in dienst te nemen. Of ze gaan het outsourcen. Maar wij zien vaak dat het project in beide situaties niet loopt zoals de opdrachtgever in gedachte had. Het product gaat eerst een stuk of drie keer kapot, en wordt dan weer een stuk of drie keer opnieuw gebouwd, enzovoort.

Waar dat aan ligt? De programmeurs die worden ingehuurd zijn vaak ontzettend bedreven in het bouwen en coderen. Maar dat betekent niet dat ze ook ervaring hebben in het proces beheren. En het punt is: een softwareproces in goede banen leiden is meer dan alleen code tikken. De programmeur denkt niet aan bepaalde consequenties. Bepaalde bugs zal hij vaak niet opmerken, omdat het testen van het product niet per se bij zijn functie hoort. Hij gaat niet op de stoel van de gebruiker zitten, denkt niet na over hoe je een zo prettig mogelijke gebruikerservaring creëert. En dat kan je ook niet van die persoon verwachten. Dat is niet zijn werk.

Haal de visie in huis

Wil je alleen een informerende website bouwen, dan kom je er nog wel met alleen een programmeur. Maar wordt het project ingewikkelder dan dat, dan zal je toch meer technische kennis in huis willen hebben. Je wil immers een product dat niet alleen zonder problemen werkt, maar ook nog prettig is in gebruik.

Hoe je het dan het beste aanpakt? Ga vooral in gesprek met een partij die advies kan geven en je een richting op wijst. Bij Wise Minds voeren wij vrijblijvende gesprekken. We kijken wat de mogelijkheden zijn, waar een bedrijf op moet letten, willen ze het project succesvol laten verlopen. En wij kijken ook naar hoe je wenst dat de app of het systeem ervaren wordt door de gebruiker.

Zoals ik al eerder aangaf, heb je bij een project dat ingewikkelder wordt dan een informatieve website al snel meerdere mensen nodig voor een succesvolle realisatie. Het liefst een compleet team, met een product owner en iets als een scrum-master. Heb je zelf geen beschikking over zo’n team, dan kun je die inhuren. Het liefst huur je dan een team in dat op elkaar is ingespeeld, en intern alles beheert.

Belangrijk is: haal mensen binnen die verstand hebben van het ontwikkelproces, die een langetermijnvisie hebben. Het aansturen van een softwareteam is een kunst op zich.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie