Dit is de boodschap die ik wil meegeven aan jongeren die vaak ‘nee’ te horen krijgen. Bepaalde dingen moet je vooral niet te veel internaliseren. Wat wij zien, is een beweging dat mensen die in een moeilijke situatie zitten een bepaalde hoek in geduwd worden. Als je je best doet om te solliciteren, en je wordt steeds weer afgewezen, dan kan dat een negatief zelfbeeld geven. En dat is jammer en vooral onnodig.
Ga niet gelijk aan jezelf twijfelen
Ik heb laatst een stagiair aangenomen die eindeloos naar bedrijven heeft gebeld, maar nooit werd aangenomen. Het eerste wat ik tegen hem zei was: het ligt niet aan jou.
Bij mensen die op de arbeidsmarkt veel met afwijzing te maken krijgen, wordt bij het zoeken naar een verklaring vaak als eerste gevraagd hoe de sollicitatiebrief eruitzag. Of degene moet zich op een andere manier verdedigen, waarbij er al vanuit wordt gegaan dat diegene niet capabel genoeg is als hij niet wordt aangenomen. En dat is niet per se zo. Ga, voordat je aan jezelf gaat twijfelen, eerst goed na: wat is jouw aandeel hierin geweest?
Zelfreflectie is goed, maar moet zelfwaarde niet definiëren
Zelfreflectie is goed, maar het toe-eigenen van schuld is het probleem. Soms moet je realistisch zijn en erkennen dat je wordt buitengesloten. Je maakt misschien ook wel fouten, maar andere mensen die wel een kans krijgen maken die ook. Het is belangrijk om je zelfbeeld niet te laten beschadigen, en je trots te behouden. Misschien is er wel iets wat je beter had kunnen doen, maar misschien ook niet. Het betekent nog steeds dat je een waardevol persoon bent, en een toevoegde waarde aan de maatschappij.
Zelfreflectie is belangrijk, maar het moet nieuw jouw zelfwaarde gaan definiëren. En je zelfwaarde moet je niet laten definiëren door je succes. Ik blijf altijd geloven dat als je goed je best blijft doen er mogelijkheden zullen komen. Ook al zijn ze misschien voor de een moeilijker te vinden dan voor de ander, en moet jij drie of vier keer zo hard je best moet doen dan een ander. Dat is natuurlijk iets dat we moeten veranderen, zodat kansen eerlijker worden verdeeld, maar helaas is dit vaak nog de situatie waarin we zitten.
Het is naar mijn idee belangrijk om te laten zien dat mensen met een migratieachtergrond, of mensen waarvan stereotype beelden bestaan, dat die het ook kunnen halen. Als je als zo iemand dan succesvol wordt, vorm dan een brug naar de anderen zodat die het ook kunnen halen.