Op deze 5 dingen moet je letten bij het kiezen van een softwareontwikkelaar

Zoek je een softwareontwikkelaar? Let op deze 5 dingen.

Software speelt een essentiële rol in elk bedrijf. En je software moet goed passen bij je bedrijf. Dat betekent dat je softwareontwikkelaar goed moet begrijpen wat je wil maken, en wat je kan maken.

Het belang van een softwareontwikkelaar is terug te zien in het vijfkrachtenmodel van Porter. Dit is een methode waarmee je de kracht van je businessmodel kunt checken. Leveranciers is een van die vijf factoren waar je naar moet kijken. De leveranciers van software zijn heel belangrijk in je bedrijfsstructuur, en voor de kracht van je bedrijf. Het kiezen van een softwareontwikkelaar die bij jou past is dus cruciaal.

Maar wat zijn dan de dingen waar je op moet letten?

1. De structuur van het proces

Hoe gaan ze te werk? Is het op projectbasis? Lever je je requirements in, ontvang je een offerte, en in zes maanden tot een jaar krijg je een softwarepakket, en dan is het klaar? Of: is er de optie voor een langdurige samenwerking waarbij je, ook als de software al live is, het samen kunt onderhouden?

2. De mate van inzicht in jouw bedrijf

In hoeverre heeft een ontwikkelaar inzicht in hoe jouw bedrijf werkt? Heel veel ontwikkelaars missen dat inzicht. Terwijl het wel belangrijk is dat je met hen kan sparren. Je wil dat ze je ook op strategisch vlak kunnen helpen. Dat ze niet alleen code kloppen, maar ook verder kijken: wat is jouw visie? Wat is jouw ‘why’? Waarom wil je een softwarepakket? Wat zijn je kpi’s? Wanneer zijn we succesvol? Je wil dat ze goed kijken naar de kern van de doelstelling, en die altijd in gedachten houden

3. De duurzaamheid van het partnerschap

Hoe staan ze erin? Wordt het een langdurig partnerschap, of een ‘one-night-stand’? Je bent elkaars zakelijke partners, maar hoe is het contact? Is het vooral specs opgeven waarna de ontwikkelaar het vervolgens uittikt? Of ga je samen kijken naar de redenen voor het project, en hoe je onderweg naar het doel geholpen kunt worden? Voor een one-night-stand valt ook wat te zeggen. Misschien vind jij het moeilijk om je te binden, dan is een kortdurend partnerschap misschien meer voor jou. Maar op de lange termijn is dat vaak niet efficiënt. Je komt vaak tot een beter resultaat als je gaandeweg nog kunt aanpassen. Dat je begint met bouwen, en gaandeweg nog kunt bepalen welke kant je opgaat. Kunt aangeven wat wel en niet goed werkt in de software. Welke functies toch nog overbodig blijken, of welke je juist wel nodig blijkt te hebben. Bij Wise Minds gaan we met de klant een abonnementsvorm aan. Dat betekent dat we het samen met je gaan doen, samen blijven doorontwikkelen en naar langetermijndoelen toe werken. Dat betekent ook dat de klant uiteindelijk meer controle heeft over het eindproduct.

4. De kwaliteitscontroles

Hebben ze een afdeling voor quality assurance? Want wie gaat de software uiteindelijk testen? Wie waarborgt de kwaliteit van het eindproduct?

5. De mogelijkheden voor doorontwikkelen

Hoe verder als de software is opgeleverd en live gaat? Hoeveel kost het om door te ontwikkelen? Want een softwarepakket maken is één ding, het doorontwikkelen is iets dat continu doorgaat. Het is belangrijk om daar op te letten. Hoe flexibel is een softwarebedrijf bij het doorontwikkelen?

Aangezien we bij Wise Minds te werk gaan met maandelijkse abonnementen, leveren we veel meer dan alleen ontwikkelaars. Bij ons huur je ontwikkel-uren, maar de project management, quality assurance en strategisch advies krijg je er gratis bij. Wij geloven niet in het gewoon uittikken van software. Wij willen er onderdeel van worden.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie