Wil je met je bedrijf goed groeien? Zo maak je in de opschaalfase de juiste keuzes.

Wil je met je bedrijf goed groeien? Zo maak je in de opschaalfase de juiste keuzes.

13 december 2021

Als je als bedrijf wilt groeien moet je keuzes maken. Maar keuzes maken is eng! Hoe houd je controle over de kwaliteit van je dienst of product, op het moment dat je gaat groeien?

Een ondernemer creëert zijn eigen pad

Deze blog wil ik graag beginnen met een persoonlijk verhaal. Tijdens mijn studie Informatica begon ik ernaast als ondernemer een restaurant. Zodra ik mijn deuren opende, of eigenlijk nog daarvoor, kwam ik opeens voor een eindeloos aantal keuzes te staan. Moest ik gaan bezorgen of niet (en dat was in die tijd nog helemaal niet zo vanzelfsprekend)? Wat voor personeel had ik nodig? Wat moest er op het menu? Wat voor soort eten was vraag naar? Zo veel keuzes maken, dat was ik in het gewone leven niet gewend. Dat is iets wat een ondernemer uniek maakt. Als je in dienst bent, is het vaak veel duidelijker wat je moet doen om succesvol te zijn. En ook in het schoolsysteem weet je wat nodig is om een 10 te halen. Dat kan zo simpel zijn als ‘leer hoofdstuk 1, 2 en 3 uit je hoofd’. Als ondernemer moet je je eigen pad creëren. En tegelijk bepalen je keuzes ook het succes van je bedrijf. Wat voor bedrijf je ook bent, je moet keuzes maken, zeker als je gaat groeien.Ik heb destijds met mijn restaurant duidelijk de verkeerde keuzes gemaakt, anders zou ik hier nu waarschijnlijk niet hebben gezeten. Maar ik heb wel geleerd dat je als ondernemer echt keuzes moet baseren op informatie.

Groeien terwijl je kwaliteit behoudt

Op moment dat je als bedrijf gaat groeien, nemen je verantwoordelijkheden toe. Je neemt meer werknemers in dienst, je krijgt meer klanten, je maakt meer impact en hebt meer plichten. Er komt meer druk op jou te staan om de juiste keuzes te maken. Er wordt dus veel meer werk omgezet binnen je bedrijf, en hoewel je in het begin misschien nog probeert om overal de controle over te houden, gaat je dat niet eindeloos lukken. Je wil immers toch verder groeien. En dan wordt het op een gegeven moment onmogelijk om bij iedere werknemer in zijn nek te hijgen en alles te controleren. Wil je dat blijven doen, dan vorm je je eigen bottleneck.Als je kiest voor groei, moet je zorgen dat je bepaalde processen kan loslaten, terwijl je tegelijk zorgt dat je het goede verloop behoudt. Bij belangrijke processen denken veel mensen aan acquisitie, maar eigenlijk is een van de belangrijkste processen gericht op kwaliteit. Hoe zorg je dat je kwaliteit blijft leveren zonder zelf alle touwtjes strak in handen te houden? Dat is een belangrijke vraag waar wij bij kunnen helpen.

Belangrijke informatie op een rij

De truc is om je processen om te zetten in systemen. Systemen kunnen je helpen om ondanks de toenemende grootte van je bedrijf toch breed controle uit te oefenen. Bedenk voor jezelf KPI’s: wat is het belangrijkste voor mijn bedrijf om te meten? Waar zit mijn succes in? Met het automatiseren van processen zorg je dat belangrijke cijfers voor jou beter zichtbaar worden. En dan komen we weer terug bij die eindeloze keuzes. Die zijn een stuk makkelijker te maken als je alle informatie voor jezelf goed op een rij hebt.

Gecategoriseerd in :

Blijf op de hoogte van onze blogs