Chaos in je IT-project? Zo krijg je die op orde.

Chaos in je IT-project? Zo krijg je die op orde.

Kleine bedrijven worden vaak gerund door ondernemers die dingen graag zelf doen. Dus ook als er een IT-project wordt gepland, denken ondernemers vaak dat ze het in-house wel kunnen regelen met een klein softwareteam. Maar wat we vaak zien, is dat er dan uiteindelijk een mismatch ontstaat tussen wat er verwacht en gerealiseerd wordt. Hoe je dit voorkomt? Dat lees je in deze blog.

Softwareontwikkelaars zijn geen product designers

Veel ondernemers die een IT-project starten, beginnen met het aannemen van een ontwikkelaar. Want, zo is de gedachte, een ontwikkelaar kan software bouwen. En software is wat er nodig is. Maar bij deze gedachte bestaat een probleem: ontwikkelaars zijn geen product designers. En ze zijn ook geen projectmanagers. Terwijl ze binnen kleine bedrijven wel vaak deze rollen krijgen opgespeld, simpelweg omdat ze de enige of een van de weinige zijn in het softwareteam. Dat heeft ook te maken met het feit dat ondernemers vaak weinig ervaring hebben met het leiden van een IT-project. Waardoor ze niet inzien wat, en wie, er nodig is om het uiteindelijke doel te realiseren.

Het gevolg is vaak een systeem dat niet aan wensen voldoet. Knoppen zitten op onhandige plekken, of in het gebruik zit niet de goede flow. Of: de basisfuncties werken nog niet eens goed, als er alweer nieuwe functies worden toegevoegd.

Het uitdenken van het proces is de eerste stap

Dus stel dat je er als bedrijf achter komt dat het IT-project niet soepel verloopt. Wat moet je dan doen? Van tevoren is het vooral belangrijk om na te denken over het proces. Wat wil je precies hebben, en welke stappen zijn nodig om tot het gewilde resultaat te komen? Denk stap voor stap na over wat alle taken zijn. Dan kun je vervolgens bijhouden welke taken nog open staan, dus wat er nog moet gebeuren.

Een methode die wij zelf gebruiken voor het realiseren van een IT-project is de Scrum-methodiek. Bij deze methode wordt het ontwikkelingsproces opgesplitst in kleine brokjes. Die brokjes noemen wij sprints. Elke sprint bestaat uit een X aantal taken die je in een bepaalde tijd wil volbrengen. Zo pak je het proces stap voor stap aan.

Jira is een tool die goed past bij de Scrum-methodiek. Met Jira kun je tickets aanmaken voor alle afzonderlijke taken. Zo krijg je een backlog met alles wat je nog moet doen. Van daaruit kun je bedenken: wat ga ik de komende weken aanpakken? Die taken deel je dan op in sprints.

Met korte sprints kun je op tijd bijsturen

Om het proces goed te laten verlopen, is het belangrijk om, voordat je een sprint start, bij ieder ticket goed te specificeren wat de programmeur van jou nodig heeft om zijn taak te kunnen volbrengen. Moet hij bijvoorbeeld input krijgen voor het design, en weten waar welk knopje moet zitten? Je kunt die dingen ook in samenwerking met de programmeur specificeren, want grote kans dat die daar ook een idee over heeft.

Bij het afronden van iedere sprint is er iets wat absoluut niet mag ontbreken: de feedbackfase. Heb je in een sprint iets gebouwd, test dan of het werkt.

Een van de problemen van grote IT-projecten is vaak dat feedback veel te laat wordt gegeven, waardoor er veel tijd verloren is gegaan aan dingen bouwen die uiteindelijk niet gewild zijn. Dit kun je voorkomen door na elke sprint feedback te geven. Het voordeel hiervan is dat je op tijd kunt bijsturen.

Wat ondernemers bij het starten van een IT-project vooral moeten beseffen is: een programmeur is geen magische lamp, waar je over kan wrijven en die zo op magische wijze al je wensen vervult. Dus: als je een programmeur aanneemt, ben je er nog niet.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie