De kunst van het maken van systemen

Bij Wise Minds weten ze wat de kunst is van het maken van systemen

Bij Wise Minds maken we niet zomaar een tool. We bouwen systemen, die niet alleen op digitaal vlak verandering teweeg brengen. Wat de kunst is van het maken van systemen? Daarover vertel ik je alles in deze blog.

Bouwen als een architect

Het bouwen van software kun je vergelijken met het bouwen van een gebouw. Je begint bij de bouwtekening, en dan ga je nadenken over de architectuur. Wordt het bijvoorbeeld één systeem, of wil je meerdere componenten die met elkaar communiceren? En zo ja, welke componenten? Waar ligt de grens van de component? Dat proberen we altijd aan het begin van het traject scherp te krijgen. Hebben we de bouwplannen rond, dan beginnen we aan de bouw. Als allereerste leggen we de fundamenten. Die fundamenten zijn belangrijk, want daar moet de uiteindelijke constructie op leunen. Daar nemen we graag goed de tijd voor. Ik merk dat veel klanten niet beseffen wat er bij de bouw van software komt kijken, en hoeveel tijd ieder onderdeel kost. Wij nemen de klant hier graag stap voor stap in mee.

Hoofddoel blijft in zicht

Onderdeel van het bouwplan is, naast de de techniek, ook de functionaliteit. Om een scherp beeld te krijgen van de functionaliteit die je wenst, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Wie wil je bereiken? Wie zijn je gebruikers? Wat moeten zij kunnen met jouw software? De informatie die wij over de gebruiker verzamelen, vatten wij samen in user stories. Daarna gaan we rustig met de klant zitten en bespreken hoe we deze user stories kunnen omzetten naar een zogeheten Minimum Viable Product (MVP). Met het MVP moet het uitvoeren van het hoofddoel van de gebruiker in ieder geval al mogelijk zijn.
Is het hoofddoel voor de gebruiker bijvoorbeeld om een blog aan te maken? Dan moet je dit al kunnen met het MVP. Daarna kun je extra functies toevoegen, zoals een commentsectie of een knop naar je social media-accounts. De basisfunctionaliteit komt dus eerst. Dit is het fundament. Daarna kun je aan de architectuur zo veel knutselen als je wilt. Je kunt componenten toevoegen, en het systeem gaandeweg uitbreiden en verbeteren. Als software developer ben je eigenlijk een systeemdenker, een architect en een bouwvakker tegelijk. Het mooie van zo’n systeem is: je kunt zo veel toevoegen als je wilt. Zo kun je elk aspect van je werk sneller en makkelijker maken, en houd je meer tijd over om je te focussen op bijvoorbeeld relaties met klanten. Dat is een gigantisch voordeel.

Businessmodel als systeem

Wat zijn voorbeelden van mooie systemen die echt iets toevoegen? Neem bijvoorbeeld Uber. Eigenlijk is het puur een digitale kaart met de mogelijkheid om een taxi te bestellen. Maar alles wat er omheen gebouwd is past heel mooi bij het hoofddoel. Het biedt alles wat dat gebruiker nodig heeft die op dat moment op straat staat, en tegelijk neemt het systeem alle rompslomp weg voor het bedrijf. Het regelt de logistiek, de administratie, de geldstromen. Daarmee bespaar je veel kosten, zonder je klanten te benadelen. Dat maakt het succesvol. Hun hele business model is in een systeem verpakt. Dat is ook iets wat wij met onze systemen proberen te realiseren voor onze klanten.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie