Help, het is chaos! Ik krijg mijn software niet op orde

het is chaos! Ik krijg mijn software niet op ordec

Software bouwen doe je niet zomaar even. Er komt veel bij kijken: van idee en ontwerp tot programmeren en het aansturen van een team. En daar komt ook gelijk de uitdaging om de hoek kijken: het vertalen van je idee – via de programmeurs – naar een eindproduct. Om dit voor elkaar te krijgen, heb je een goed en gestructureerd proces nodig. Want wanneer je de touwtjes niet goed in handen hebt, ontstaat er gegarandeerd chaos en krijg je de software niet op orde. Dus, laten we het eens hebben over dat proces!

Software bouwen is een proces

Software bouwen begint bij een idee: het idee van de pionier die een missie heeft en een probleem wil oplossen. Het idee wordt vaak in een platte structuur vertaald met een algemene beschrijving. Daarna wordt een team van programmeurs samengesteld die met deze structuur de software moet bouwen. Deze stappen zijn ook allemaal nodig, maar het is niet genoeg. Er zijn namelijk veel meer kleine stappen nodig die je in een goed proces moet verwerken. En startups benaderen het bouwen van software vaak niet als een proces. Ze gaan wel een proces aan, maar het wordt al snel een chaotisch proces. Het gevolg: de pionier vraagt A, maar krijgt Z opgeleverd. Er is dus een mismatch en dat komt doordat ondernemers vaak niet weten dat het ‘proces’ in heel veel kleine stukjes wordt opgeknipt.  

Opknippen in opleverbare stukjes

Dit is hoe wij – Wise Minds – software benaderen: we knippen het proces op in opleverbare stukjes. Die opleverbare stukjes – ook wel sprints genoemd – knippen we ook weer op in stukjes: de zogenoemde user stories. Een user story is een korte beschrijving van wat de eindgebruiker met dit ‘stukje’ software wil doen. Een administrator wil bijvoorbeeld een mail ontvangen als hij zijn wachtwoord is vergeten. Dit beschrijf je in één user story. In de user stories worden ook de features verwerkt. De user stories worden vervolgens in een sprint van ongeveer 2 weken gepland. Aan het einde van elke sprint leveren de programmeurs een stukje software (een product) op.

Voor elke user story wordt altijd een proof of concept opgeleverd waarmee je een pilot uitvoert: klopt en werkt alles? In de daarop volgende sprints wordt het product steeds verbeterd totdat het een Minimum Viable Product (MVP) is: de eerste versie van een product dat bij de klant wordt uitgerold. Het is een dus een hele reis voordat een stukje software een WVP is. En daarvoor heb je een gestructureerd proces nodig met duidelijk communicatie naar de programmeurs.

Traceerbaar en valideerbaar

Doordat het proces in zoveel opleverbare stukjes is opgeknipt, is alles traceerbaar en valideerbaar. Iedereen weet precies wie welke user story bouwt en wanneer het opgeleverd en getest wordt. Is een user story of feature getest en gevalideerd? Dan wordt het goedgekeurd en afgestreept. Als een user story afgekeurd is, dan kun je terugzien wanneer dat was en welke feedback gegeven is. Is er een bug? Dan zie je precies wie daarmee bezig is of was. Dit proces biedt overzicht, focus en vooruitzicht. Wise Minds maakt gebruik van handige tools waarmee dit proces niet alleen traceerbaar en valideerbaar is, maar waarmee je bijvoorbeeld ook codeversies kunt bijhouden.

Work in process…

Om dit hele proces in goede banen te leiden, heb je niet alleen de juiste tools maar ook de juiste mensen nodig. Denk aan goede projectmanagers die het proces begeleiden en de programmeurs aansturen. Zij controleren bijvoorbeeld ook of een user story daadwerkelijk af is. Op deze manier waarborg je kwaliteit en voorkom je dat het proces alsnog een chaos wordt. En toevallig hebben wij naast de juiste tools ook deze mensen voor je klaar staan. Wil je eens kennis met ze maken? Ze laten je graag zien hoe je vanuit chaos een werkend proces creëert.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie