Waarom zou je een divers en inclusief bedrijf willen zijn?

Waarom zou je een divers en inclusief bedrijf willen zijn?

5 april 2023

Wat levert het je op, divers en inclusief zijn? Om hier een antwoord op te geven, zullen we onderscheid moeten maken tussen diversiteit en inclusiviteit.

Met diversiteit dek je de blinde vlek

Diversiteit is best simpel. Het gaat over de samenstelling van je team. Of je alleen maar type A mensen hebt, of alleen maar type B mensen, of een mix van types A tot en met Z. Als je alleen maar mensen van een bepaald type hebt, zal er snel een vorm van bias ontstaan. Een blinde vlek. Hoe breder en diverser jouw team is, hoe meer blinde vlekken gedekt zijn. Samen zie je meer.

Dat is natuurlijk erg waardevol, maar daar komt bij dat verschillende typen mensen vaak verschillende typen skills hebben. Bij programmeurs zien we vaak dat mensen uit verschillende culturen ook verschillend te werk gaan. Maar ook bijvoorbeeld mannelijke en vrouwelijke programmeurs hebben vaak een andere aanpak. Vrouwelijke programmeurs zijn bijvoorbeeld vaak nauwkeuriger in hun werk, en forceren een bepaald inzicht vooraf. Mannen maken vaak meer meters. Mensen met een Midden-Oosterse achtergrond hebben vaak een brede kennis, terwijl het een meer typisch nederlandse mentaliteit is om meer te willen specialiseren. Het is ook typisch Nederlands om graag de vrijheid te hebben dingen zelf in te vullen, terwijl ik merk dat Zuidoost-Aziatische programmeurs graag een duidelijke specificatie hebben. Het een is niet beter dan het ander. Het is juist mooi als je het allemaal in je team hebt. De een kan dan ook weer leren van de ander. Alles heeft toegevoegde waarde. Maar we moeten de verschillen erkennen, herkennen en adopteren. Dan kom je erg ver met elkaar.

Mijn eigen profiel is bijvoorbeeld eng breed. Ik ben niet de programmeur, de back-ender, de front-ender, niet de DevOps specialist, maar ik kan het allemaal. Ik ben niet de manager, de scrum-master, maar van beide heb ik kennis. Mijn brede kijk op het vakgebied levert mij veel voordelen op. Er zijn absoluut front-enders die beter zijn dan ik in front-end, maar voor sommige dingen heb je het hele pakket nodig. Het is mooi als je dan iedereen kan inzetten op de plek waar hij het meest kan toevoegen.

Inclusiviteit is nodig voor diversiteit

Het stukje inclusie gaat over meer dan de samenstelling van je team. Het gaat er ook om of mensen zich thuisvoelen. Wil je een divers team creëren, dan kun je simpelweg je HR strategie aanpassen en focussen op een bepaalde doelgroep. Maar wil je een divers team behouden en motiveren, dan is inclusiviteit echt nodig. Je wil dat mensen zich op hun plek voelen. Een multicultureel team samenstellen is niet genoeg. Je wil ook naar de ambities van individuele personen kijken, en hoe je die kunt borgen. Als mensen hun identiteit kunnen uiten, komen de mooie kanten van diversiteit pas echt tot hun recht.

Bij Wise Minds spreken we uit ervaring en hebben we inzichten verkregen doordat wij op verschillende vlakken een divers team hebben. En daar halen we ook meerwaarde uit. Want wat veel mensen vaak nog niet genoeg inzien: jouw afzetmarkt is ook divers. En hoe zet je een product neer dat een divers publiek aantrekt? Met de hulp van diverse mensen.

Gecategoriseerd in:

Blijf op de hoogte van onze blogs