Wat wordt mijn volgende feature? Zo bepaal je dat!

Er zijn waarschijnlijk honderd en één features te bedenken als je een platform aan het bouwen bent. Maar welke zijn nu het belangrijkst? Zo bepaal je dat!

Er zijn waarschijnlijk honderd en één features te bedenken als je een platform aan het bouwen bent. Je kunt ze echter niet allemaal in één keer toevoegen, tenminste dat is niet ons advies. Maar hoe bepaal je dan wat je volgende feature wordt? Welke features zijn het belangrijkst om als eerst toe te voegen? Wij hebben een aantal handige tips die je gaan helpen bij het bepalen van je volgende feature!

Sluit de feature aan bij je waardepropositie?

We zeggen het wel vaker, maar software-ontwikkeling start bij zingeving. Dit betekent dat je onder andere de toegevoegde waarde (waardepropositie) van je platform bepaalt. Vervolgens ontwikkel je een Minimum Viable Product dat je test en valideert bij je doelgroep. Wordt je platform goed gebruikt? Dan kun je nieuwe features gaan toevoegen. Net als bij je platform is het ook bij elke feature belangrijk om deze vraag te stellen: Sluit de feature aan bij je waardepropositie en levert het meerwaarde op voor het einddoel? Maar voordat je dit doet, moet je eerst alle mogelijke features in kaart brengen.

Brainstormsessie: welke features passen bij jouw platform?

Om alle features in kaart te brengen, raden wij aan om een brainstormsessie te houden. Zet tijdens deze sessie alle features die je maar kunt bedenken op papier. Dit kun je zelf doen met je team, maar het is ook heel waardevol om ideeën uit je doelgroep op te halen. Maak hiervoor gebruik van surveys of organiseer leuke bijeenkomsten. Op deze manier kun je gebruikers activeren en betrek je ze nog meer bij je product. Als je alle features hebt verzameld, kun je doorgaan met de volgende stap.

Plaats features in een raster

Nu je alle features in kaart hebt, kun je bepalen wat de eerstvolgende feature wordt. En hiervoor hebben wij een handige tip: zet alle features in een raster. Het raster ziet er als volgt uit:

De horizontale-as bepaalt welke waarde een feature toevoegt. Hoe meer je een feature naar rechts plaatst, hoe meer waarde het toevoegt. De verticale-as bepaalt hoeveel moeite het bouwen van een feature kost. Hoe hoger je een feature plaatst, hoe meer moeite het kost. Features die veel waarde toevoegen en weinig moeite kosten, staan dus rechtsonder in het raster. De slechtste features staan linksboven. Deze kosten veel energie en leveren weinig waarde. En zoals we net al zeiden: je moet denken vanuit waarde. Daarom adviseren wij om te starten met de features die rechtsonder staan.

Experimenteren: wat is de winstgrens?

Wanneer je de volgende feature hebt bepaald, is het belangrijk om ze uit te voeren als experiment. Stel, je maakt een app om mensen meer aan het lezen te krijgen. Wanneer is een feature dan geslaagd? Als mensen dankzij de feature bijvoorbeeld 5 minuten extra gaan lezen, is het vaag of dit echt winst is. Als ze een uur langer lezen, is het al veel duidelijker dat de feature winst oplevert. Definieer van tevoren waar de winstgrens ligt en ook hoeveel tijd je voor het experiment neemt. Op de einddatum van het experiment bekijk je of het geslaagd zit. Lezen mensen meer dan de minuten die je als grens hebt gesteld? Dan kun je doorgaan met het ontwikkelen van de feature. Zit het onder de grens? Dan haal je de feature eruit. En belangrijk: houd het experiment zo simpel mogelijk!

Als je bovenstaande stappen uitvoert, bepaal je eenvoudig wat je volgende feature wordt. Kies er niet zomaar een feature uit, maar zorg ervoor dat het bij je waardepropositie past, waarde levert, eenvoudig te bouwen is en slaagt in je experiment. Heb je meer uitdagingen bij het bouwen van je platform? Lees dan eens onze blogs over de 4 grootste uitdagingen bij een platform als dienst. Of neem contact met ons op! We helpen je graag bij het bepalen van nieuwe features en het succesvol maken van je platform.

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie