Word een pionier met deze 4 technologieën!

Word een pionier met deze 4 technologieën!

9 juni 2023

De technologieën die we in de vorige blog beschreven, zijn technologieën waar pioniers de wegen al hebben bewandeld. Dat zijn technologieën waar je gebruik van kunt maken met je bestaande business model. Al dan niet met een kleine wijziging. Maar er zijn ook ontzettend interessante technologieën waarin nog heel grote stappen gemaakt gaan worden. Het is als ondernemer ontzettend interessant om je hierin te verdiepen, en een business model omheen te bouwen. Zodat je een echte pionier wordt! 

1. Biotech

Biotech gaat over het gebruik van biologisch materiaal om technologische functies te verrichten. Je ziet het veel in de medische wereld. Bijvoorbeeld weefsel dat bestuurd kan worden met een computer. Of minuscule robots die van weefsel zijn gemaakt, zodat ze niet afgestoten worden in het lichaam. Die kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij operaties. Maar ook in de voedselindustrie gebeurt er veel. Denk aan het 3D-printen van vlees. Het is een heel fancy vorm van technologie, maar wel heel interessant. Technologie associëren wij nu heel erg met ijzer. Maar we moeten de slag gaan maken in ons denkbeeld, en een robot of technologie ook gaan zien als iets wat zacht en organisch kan zijn.

2. Cybersecurity

Als je een bedrijf wil starten in een innovatieve industrie, kies dan deze. Want als je de pioneering innovatie wilt najagen, moet je zeker de cybersecurity niet vergeten. Als wereld lopen we ver achter op het gebied van cybersecurity. Bij een audit van Schiphol zijn er bijvoorbeeld schandalige grote lekken ontdekt. En een een groot bedrijf als Mediamarkt werd de database gehijacked, met gijzelsoftware. Rusland heeft Oekraïne aangevallen vanuit servers in Nederland. Het laat allemaal zien hoe urgent het probleem is. En hoe belangrijk het is om de cybersecurity op orde te hebben. Maar ook hoe ver we nu achterlopen. We moeten met zijn allen echt beter worden in cybersecurity. We hebben veel capaciteit nodig van mensen die checken of dat goed gaat. Daar ligt een grote kans voor innovatie.

3. 3D-printing

Bij deze technologie gaan de komende jaren flinke stappen gemaakt worden. En als liefhebber kun je een echte pionier worden als je op technologisch vlak een interessant business model kunt starten.  Voorwerpen worden nu in voorgeprogrammeerde fabrieken gemaakt. Die gespecialiseerd zijn in een enkel of enkele producten. Maar we gaan nu naar een samenleving waar in één fabriek een printer staat die duizenden soorten producten kan maken. Een machine die bijvoorbeeld een complete auto, inclusief alle onderdelen, in een klap kan produceren. Dat is heel interessant. Dan hoef je in de toekomst je auto straks niet meer te kopen bij een zaak, maar kun je een model downloaden voor de nieuwste auto van merk X, en die om de hoek bij de dichtstbijzijnde printer laten printer. 

Ook het printen van voedsel is een interessante, want dat betekent dat je voedsel kan creëren op basis van vraag. Wat ook weer een link heeft met sustainability. Want als je aan de ene kant geen overschot hebt, voorkom je ergens anders misschien een tekort. Je kunt dan ook rauwe materialen opslaan in plaats van bewerkte materialen, want die zijn vaak langer houdbaar. 

4. Sustainable tech

Dit gaat over nieuwe innovatie op het gebied van sustainability en technologie. Denk aan elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Maar je kunt eigenlijk alle soorten technologieen inzetten om sustainability na te jagen. Je kunt bijvoorbeeld een systeem maken waarbij je kleding pas fabriceert op het moment dat iemand het besteld heeft. Met een 3D-printer. Zodat je niet overproduceert. Het materiaal kan dan ook hergebruikt worden. Maar sustainable tech kan natuurlijk ook iets met energie zijn, zoals windenergie. En ook in de waste management vind je nu een gigantische markt. 

Het zijn geen technologieën die je in een bestaand bedrijf zomaar kan borgen. Je moet daar echt voor innoveren. En een compleet nieuw business model opzetten. 

Gecategoriseerd in:

Blijf op de hoogte van onze blogs