Dit is waarom het aansturen van programmeurs niet lukt

Dit is waarom het aansturen van programmeurs niet lukt

Bij het bouwen van software gaat het regelmatig mis bij de aansturing van programmeurs. De ondernemer heeft een idee en dat idee wordt aan de programmeurs doorgegeven. En bij de vertaling van het idee naar programmeerbare stukjes gaat het vaak mis. De ondernemer vraagt X en de programmeurs leveren Y. Hoe kan dat? Er zijn verschillende redenen waardoor het aansturen van programmeurs niet lukt. En eigenlijk zijn alle genoemde redenen allemaal terug te leiden naar één echte reden. Als je die reden aanpakt, dan los je de rest ook op.

4 redenen waarom het aansturen van programmeurs niet lukt

Dit zijn de 4 meeste voorkomende redenen waarom het aansturen van programmeurs niet lukt:

  • Onduidelijke definitie: De definitie wordt meestal in onvoldoende detail naar de programmeurs gecommuniceerd. De startup vraagt vaak verbaal aan de programmeurs om het idee te bouwen, maar programmeurs hebben veel meer details nodig om precies te snappen wat je bedoelt. En dat terwijl er goede methodes zijn om dit – in verschillende vormen – goed vast te leggen.
  • Verkeerde verwachtingen: De startup verwacht dat de programmeurs invulling geven aan het idee en dat ze met hetzelfde terugkomen als wat de startup bedoelt. Maar doordat de startup het idee niet goed beschrijft en vastlegt, komen programmeurs met iets anders terug. Daarnaast zijn er vaak verschillende interpretaties over wat een taak inhoudt en wat het bijvoorbeeld betekent als een functionaliteit ‘af’ is.
  • Niet dezelfde taal spreken: Startups en programmeurs spreken een andere taal. En dan bedoelen we zowel de gesproken taal als de programmeertaal.
  • Programmeurs in het buitenland: Startups werken regelmatig met programmeurs uit het buitenland. De communicatie verloopt daarom niet altijd goed, omdat je alles op afstand én in een andere taal moet doorgeven. Daarnaast heb je veel meer overlegmomenten als je samen op kantoor werkt, terwijl je remote alles formeel moet plannen. Ook de cultuur is anders, waardoor de verwachtingen wat betreft gedrag anders zijn. In het Zuidoosten van de wereld is hiërarchie bijvoorbeeld heel gebruikelijk, terwijl we in Nederland een meer platte organisatiecultuur hebben.

Wanneer het aansturen van programmeurs niet lukt, gaan ondernemers vaak op zoek naar dit soort redenen. En meestal wijzen ze naar de programmeurs. Ze zeggen bijvoorbeeld dat het vreemde wezens zijn die een andere taal spreken. Of het bedrijf waarmee ze samenwerken is ‘slecht’. Programmeurs geven daarentegen de schuld aan de projectmanagers, omdat zij het project niet goed aansturen. En zo blijf je in een vicieuze cirkel zitten zonder concrete oplossing.

En eigenlijk is er maar één echte reden

In werkelijkheid ontbreekt er maar één ding en dat is een goed proces. Dit is een proces waarmee je het idee van de ondernemer op de juiste manier – in programmeertaal – richting de programmeurs stuurt. Het proces bevat ook verschillende actoren, zoals projectmanagers, die ervoor zorgen dat de visie wordt vertaald naar functionaliteiten en programmeerbare stukjes. En dat die programmeerbare stukjes ook weer worden uitgewerkt in user stories en codes. Dit is een uitgebreid proces waarvoor je een goed stappenplan en de juiste mensen nodig hebt.

Van idee naar programmeerbare stukjes

In het proces van software bouwen moet je dus tot op detail de definitie van een functionaliteit uitwerken. Dit gaat verder dan eenvoudig: ‘Ik moet op een knopje kunnen drukken, zodat er een mail verstuurd wordt’. Want op welk scherm en welke plek moet deze knop komen? Wanneer komt de knop tevoorschijn? Wie moet er op de knop kunnen klikken? Wat staat er in de mail? En is er ook een e-mailprotocol? Al dit soort vragen moeten beantwoord en beschreven worden, voordat programmeurs kunnen bouwen. En hiervoor heb je dus een goed proces nodig.

Met gemak programmeurs aansturen

Als je dit proces op orde hebt en de juiste mensen inzet, dan is het aansturen van programmeurs niet zo moeilijk meer. Wil je weten hoe je zo’n proces inricht? Maak dan eens vrijblijvend een afspraak! De experts van Wise Minds vertellen je graag meer!

Tags

Krijg melding van nieuwe informatie